Deca žele da budu nezavisna i samostalna. Žele da sama stvaraju svoje priče. To, uostalom, žele i odrasli, zar ne? Treba onda svoju decu na vreme da naučimo ovoj važnoj i korisnoj veštini. I u dečjem, kao i u svetu odraslih, najzanimljivije priče stvaraju oni koji imaju najviše samopouzdanja. Kako detetu pružiti taj osecaj? To je pitanje koje sebi postavlja svaki roditelj koji ozbiljno promišlja svoje roditeljstvo.
Mnogi roditelji kao pomoć koriste razlicite metode vaspitavanja. Montesori metod je vec proveren uspešan metod rada sa decom, a jedna od njegovih polaznih tačaka jeste upravo ideja Marije Montesori da deca hoce da budu nezavisna i samostalna. Pedagozi, ali i roditelji, koji se služe ovim metodom u svome radu uvek gledaju da podstaknu osećaj nezavisnosti kod deteta.
Danas često podcenjujemo mogućnosti svoje dece, olakšavamo zivot (sebi više nego njima) tako sto radimo stvari umesto njih, rešavamo njihove zadatke I nudimo pomoć pre nego je oni uopšte zatraže, čineci im tako medveđu uslugu. Detetu treba ponuditi da samo reši odredeni zadatak, tek kad zastane pitati da li mu je potrebna pomoć.
Znamo da je u radu sa decom strpljenje najpotrebnije oružje. Kada se tako naoružate, spremni ste za sjajne avanture koje ce Vaš život oplemeniti, omogućiti Vam da upoznate svoje dete (a možda i sebe) kao novu osobu i pomognete mu da se pripremi za život na najbolji mogući način. Montesori metod u rad uključuje mnoge od onih svakodnevnih, važnih, a u radu sa decom često zanemarenih, svakodnevnih stvari kao sto su, u zavisnosti od uzrasta, pospremanje igračaka, sobe, pranje sudova, uređenje vrta… Uzrast je, naravno, ključan u određivanju zadataka i ciljeva. Dete raste, mi ga kao roditelji i vaspitači pratimo, promatramo i podstičemo.

Pored ostalih osobina i radnji, Montesori metod ističe značaj podsticaja verbalnog izražavanja. Razvoj govora važan je deo učenja uopšte jer je tesno povezan sa razvitkom memorije i olakšava formiranje mreža asocijacija koje olakšavaju pamćenje. Dete koje rano nauči da govori ima ranije uspomene, njegovo sećanje seže dublje u prošlost, dakle ono duže uči. I to na najlakši i najefikasniji način - kroz igru, jer ona je verni pratilac svakog deteta. Igra je jedna od najozbiljnijih ljudskih delatnosti. Treba se ozbiljno igrati! Još je Heraklit rekao da čovek postaje najbliži sebi kada postigne onakvu ozbiljnost kakvu ima dete dok se igra. Udubljeno u igru, dete stvara coveka. Zato je važno kako se Vaše dete igra. Svet igara se stalno menja i širi. Svi smo svedoci rasta tog sveta I njegovih promena. Ali, čitav taj svet počiva na onome što je večita i neprikosnovena suština njegova, a to je bajka. Iako se ovaj prastari književni oblik čini kao nešto svima poznato i možda prevaziđeno, uloga bajke u odrastanju deteta je nezamenjiva. Kroz bajke deca uče kakvi treba da postanu. Psiholozi se ozbiljno bave uticajem bajki na psihologiju deteta i upravo su oni i ustanovili ovaj značaj koji priča ima u životu deteta. Modeli junaka koje sreću u pričama prvi su putokazi mladim slušaocima kakvi treba da postanu. Ideja o neizbežnoj pobedi dobra u borbi protiv zla pruža osećaj sigurnosti koji je nenadoknadiv za malog (ali i velikog) čoveka i iz kojeg moze da se krene u velika putovanja.
I to nas vraća na početak ove male priče i pitanje kako pomoći svome detetu da se oseti sigurno i izgradi snažno samopouzdanje. Kako ga osamostaliti? To je dugotrajan proces i treba mu prići sa puno strpljenja, ljubavi, ali i znanja.
Treba mudro birati i igračke!
Kockice pričalice su velika i ozbiljna pomoć svakom roditelju u najvaznijem poslu u zivotu. Mi deci kupujemo igračke kojima ona oponašaju svet odraslih, kuvaju i pripremaju hranu, popravljaju i voze automobile, cak i pucaju… Tako se približavaju tom svetu u kojem će uskoro živeti.
Kockice pricalice su igračka koja može da im omogući da shvate da taj svet mogu sami da menjaju, da stvaraju bolji od ovog koji će naći kad odrastu. Pričanjem priča Vaša deca neće samo unapređivati svoje verbalne, kogitivne i memorijske sposobnosti, oni ce naučiti kako da sami stvaraju svoje price, priče o boljem svetu.

Share
Categories: Kockice pricalice

0 thoughts on “Interaktivna didaktička igra za decu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial